Themadag 10 november 2018

Het thema is: ACE (Adverse Childhood Experiences)

Mark Buckens, verbonden als regiebehandelaar aan De Hondsbverg te Oisterwijk en is in zijn werk veel adoptiekinderen tegengekomen met problemen in de henchting en trauma. Hij geeft een kijkje in vroegkinderlijk trauma, wat de literatuur hierover zeg en legt uit wat EMDR is.

Wij reageren automatisch op pasgeboren baby's. Ze worden door ons getroost, gesust en gekalmeerd. Hier hoef je geen opleiding voor te hebben gehad om dit te kunnen. 
We trachten daarnaats onze kinderen elke keer weer op een hoger niveau te brengen wat betreft het omgaan met arousal, een taak die vaak ook vaders wordt toebedeeld (er werd wel gezegd dat moeders strelen en vaders spelen). Je arousal beheersen is een belangrijke vaardigheid, op welke leeftijd dan ook. In eerste instantie wordt dit door de volwassene voor de baby gedaan. Het kindje heeft honger en huilt en krijgt een fles. Bij angst wordt hij vastgehouden en wiegt iemand hem tot rust. Bij een vieze luier wordt hij verschoond, zodat hij schoon en droog is. Deze vorm van regulatie is nodig om het kind te leren wat regulatie is en dat ee (belangrijke) andere er voor hem is als het even niet lukt. Dit geeft een veilig basisgevoel.
Echter wat als een kind dit niet krijgt, of zefls het tegenovergestelde. Wat gebeurt er dan met de ontwikkeling van het veiligheidsgevoel, de zelfregulatie en het vertrouwen in de ander?

Oproep van het FIOM: om mee te denken (en in later stadium te doen) 
op het gebied van informatie rondom de adoptie 
lees hier meer (worddocument) 

klik hier om digitaal het nieuwe magazine te lezen 

OPROEP PLAN ANGEL: research naar adoptie in
Colombia, Brazilië, Peru en Haïti
lees 
hier  meer

 

Cursus:van Stichting Adoptievoorzieningen: "zorgen voor getraumati-seerde adoptiekinderen"die begint op 23 april a.s. zijn er nog plaatsen vrij! 
Cursus Ouderpower: Balans Academy
Cursus Herstelverhaal: voor geadopteerden en ouders

                 

Go to top

Copyright © 2013 LOGA. Alle rechten voorbehouden.